20 LET BENA JOHNSONA
Jak jsem to viděl já
24. září 1988 vyšla najevo pravda o výkonech Bena Johnsona na LOH v Soulu. V té době jsme ještě dokázali hltat sportovní tisk, některé z nás to překvapilo, jiní to „tušili“. Na pravidelných odborných konzultacích (tiskovkách v Komunále) jsme mnohokrát záležitosti nepovolených prostředků probírali; tipovali, kdo bude další, koho chytí. Dopingová aféra letěla světem a tu i onde zapouštěla kořínky. V té době jsme byli soustředěni v Lokomotivě Kladno a snažili se do tohoto atletického oddílu přetahovat všechny trochu běhající. Jakmile se někdo „neznámý“ objevil, testovali jsme ho a prošel-li „sportovně i společensky“, byl náš. Do oka nám padl i jeden z bývalých studentů VŠB v Ostravě, který navíc bydlel v Unhošti. Jako pravý patriot však chtěl zachovat unhošťskou tvář, ale kontaktů s námi se nebránil. A když se vydal s kladenskou výpravou na stěžejní běžecký závod – košický Mezinárodní maratón míru – mnuli jsme si spokojeně ruce. To jsme ale netušili, co se bude dít dále. Uvedený maratón byl - jako obvykle – vynikající, i s tím, že po obrátce v Seni jsme spíše stáli, či se alespoň prohýbali pod náporem silného severního větru, zatímco naše nová akvizice, ještě pořádně neznalá košických úskalí, předbíhala jednoho z nás za druhým. Cílových cca 2:47 bylo pro nás velkým překvapením. A o nějaký ten den později, pro změnu v pražské Stromovce, kde se běhala „25“, se čas dotyčnému zastavil na úžasných 1:31. Nedalo nám to spát, tiskovka střídala tiskovku, téma zůstávalo stejné. Až přišel první prosincový víkend. Tehdy se ještě konal „Běh SBD Ocelář“, v oblasti kladenského Engerthu. Zde, po vyhlášení výsledků, padlo jednoznačné : „ Jirko, Tvé výkony nejsou z kategorie běžných běžců, Tvůj raketový vzestup je srovnatelný pouze s jedinou osobou - BENEM Johnsonem !“ Kdo byl autorem podobně znějícího výroku, historie nezaznamenala (možná Vašek Chabr, Jirka Klesnil, kdo ví ?). Ve známost však vešlo nové spojení - Jiří Ben Pucholt.
Zdeněk Kučera
PS : Chtěl bych jenom dodat , že ten podzim jsem běžel ještě 10 km za 36:00 , 20km - 1:12 a 30 km 1:52
Ben