70 let VÁCLAVA ĆÍŽKA
Vážení čtenáři,
dnes to nebude o zážitcích z uplynulého víkendu . Podívám se pár dní dopředu a zastavím se na nejbližší neděli. Někteří se budete ptát, inu – půlka měsíce, co se děje ?
15. dubna slaví „sedmdesátku“ pan Václav Čížek ze Stochova.
Na jaře 1981 jsem se poprvé vypravil na dálkový pochod „Ze Stochova do křivoklátských lesů“. A při této akci jsem poznal Vaška, jednoho z pořadatelů. Pak jsem se dověděl, že ten pán je maratóncem, dokonce má zaběhnutý maratón v Košicích ! Já, tehdy běhající turista, jsem k němu začal obdivně vzhlížet. Velice brzy jsme se spřátelili, Vašek jezdil na kladenské. běhy, s bráchou Leošem jsme si zase oblíbili stochovské akce. Od roku 1982 se naší kultovní akcí stal běh „O krušovický soudek“. Jeho duchovním otcem nebyl císař Rudolf II., ale Vašek a jeho turisté. „Dvacítka“ od Svatováclavského dubu k bráně krušovického pivovaru se stala jedním z nejvěhlasnějších českých závodů díky neúnavnému Vaškovi, který po celý rok organizuje, zajišťuje veškeré neběžecké pohodlí pro běžce. Soudek však není jeho jedinou sportovní náplní.Pokud zdraví dovolilo, jezdil s námi po celé republice, běhal, závodil. A mezitím jezdil na pochody, turistické akce. Před 20 lety byl šéfem našeho přeběhu republiky (Non-stop běh pracujících Kladenska Aš-Vyšné Nemecké). Turistika je jeho velkým koníčkem a hlavně jeho zásluhou je KČT Stochov opravdovou baštou kladenské turistiky. V závěru loňského roku dostal významné ocenění od celorepublikového vedení KČT.
Vašku, přejeme Ti stále výbornou náladu a chuť do života, pevné zdraví, ještě hodně našlapaných kilometrů …a ať i počasí nadále přeje všem akcím, které pro své přátele pořádáš…..
Leoš a Zdeněk Kučerovi